Okres jesienno-zimowy, a także wiosenny niesie ze sobą wzmożone ryzyko infekcji, dlatego warto skupić się na wzmocnieniu odporności przed rozpoczęciem sezonu grypowego. Organizm ludzki posiada naturalne bariery obronne. Warto je wspomagać poprzez zdrowy tryb życia, odpowiednią dietę i farmaceutyki. W tym artykule znajdziesz opisane sposoby na wzmocnienie odporności.
Okres jesienno-zimowy jest czasem, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na różne infekcję. Dlatego przed rozpoczęciem 'sezonu grypowego' należy się szczególnie przygotować i wzmocnić swoją odporność.
Mechanizmy obronne organizmu
Pierwszą barierą ochronna naszego organizmu są: skóra i błony śluzowe. To tutaj jest granica między naszym organizmem a środowiskiem zewnętrznym, tutaj zatrzymywane są drobnoustroje i inne organizmy obce. Kaszel, kichanie i łzy to naturalne odruchy pomagające je usunąć.
Następnymi barierami są:
enzymy w ślinie
kw. żołądkowe
flora bakteryjna jelit
Jeśli te metody zawiodą, organizm może zareagować na 2 sposoby:
odporność nieswoista, która powoduje powstawanie stanów zapalnych, obrzęków, bólu lub gorączki. Nagromadzone w miejscu zakażenia makrofagi i neutrofile wchłaniają drobnoustroje.
odporność swoista, tzw nabyta, powstaje po przyjęciu szczepionki lub po przebyciu choroby. Organizm tworzy przeciwciała, które od razu tworzą kompleksy immunogenne z cząsteczkami antygenu i aktywują układ odpornościowy, Dzięki temu antygen zostaje szybko zneutralizowany i bezpiecznie usunięty z organizmu.
Jak wzmocnić odporność.
Na naszą odporność składa się bardzo dużo czynników, dlatego ważne jest, żeby realizować jak najwięcej z poniżej wymienionych punktów.
Zdrowy tryb życia.
Musimy postarać się ograniczyć stres, który niekorzystnie wpływa m.in na odporność. Kolejną ważną rzeczą jest odpowiednie wyspanie się. Sen powinien trwać od 6-8h bez przerw.
Ruch na świeżym powietrzu hartuje nasz organizm, co znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań. Odpowiednia, zdrowa dieta, bogata w owoce i warzywa również przyczynia się do wzrostu odporności naszego organizmu.
Dieta
Należy jeść dużo różnych owoców i warzyw. Każde zawiera antyoksydanty, różne witaminy i minerały.
Czosnek- znany też jako 'naturalny antybiotyk' zawiera lotne związki siarkowe i olejki eteryczne, które skutecznie walczą z infekcjami m.in górnych dróg oddechowych.
Cebula- jest bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność.
Miody- stosowane są przy przeziębieniach. Szczególnie polecany jest miód lipowy. Cechują go silne właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Wykazuje również działanie przeciwgorączkowe, napotne, łagodzące kaszel.
Kiszone ogórki lub kapusta-ważny jest proces kiszenia, kiszone produkty stanowią bardzo cenne pożywienie, bogate w witaminy i minerały
Owoce i warzywa zawierające duże ilości witaminy C:
owoc dzikiej róży
acerola
czarna porzeczka
cytryna
morele
cebula
jarmuż
papryka
Produkty z apteki wzmacniające odporność:
Witaminy
C- wzmacnia naszą odporność, stymulując działanie limfocytów.
Wykazuje działanie przeciwutleniające (niszczy wolne rodniki) i
przeciwhistaminowe (zmniejsza nieznacznie stany zapalne).
D- stymuluję pracę limfocytów i tworzenie makrofagów
A- wykazuje działanie antyoksydacyjne, co chroni nas przed wolnymi rodnikami
Probiotyki
Flora bakteryjna jelit odgrywa bardzo ważną rolę w procesach odpornościowych organizmu. Bakterie blokują namnażanie się i działanie innych drobnoustrojów.
Wykazują również działanie antyoksydacyjne.
kwasy Omega
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami,zmniejszają również stany zapalne.
Cynk
Stymuluje dojrzewanie limfocytów, wykazuje również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wpływa również na pracę makrofagów i neutrofili.
Echinacea
Wzmacnia odporność przez poprawę procesów fagocytozy i pobudza pracę leukocytów. Jeżówka, przyjmowana w czasie przeziębienia skraca czas trwania choroby. Objawy choroby takie jak kaszel, ból głowy ustępują szybciej.
Czystek
Zawiera składniki antyoksydacyjne, które neutralizują wolne rodniki.
Wiesiołek
Kwasy zawarte w oleju z wiesiołka pozytywnie wpływają na odporność.
Sprawia, że rzadziej będziemy chorować na choroby płuc, oskrzeli, oczu, astmę, czy nabywać alergie.
Lipa
Zwiększa odporność, zwalcza stany zapalne i gorączkowe.
Cukierki nawilżające gardło
W okresie jesienno-zimowym błona śluzowa gardła jest bardziej narażona na wysuszenie. Nieodpowiednio nawilżone gardło jest bardziej podatne na infekcję i stany zapalne, dlatego warto nawilżać je odpowiednimi preparatami.
Mgr farm.Witold Pietrasiński
ostatnia zmiana: 25.05.2023 15:18:49