Okres jesienno-zimowy to okres większego ryzyka infekcji. Warto w tym czasie wzmocnić swoją odporność.
Jak wzmocnić odporność naszego organizmu?
Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się zwiększonym ryzykiem zachorowania. Łatwo można się przeziębić lub zarazić się jakąś bakterią lub wirusem. Aby nie zachorować i ustrzec się przed infekcją, dobrze jest dodatkowo wzmocnić odporność organizmu. Jest kilka prostych sposobów na zabezpieczenie się.
*Witamina C
Jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), spowalnia procesy starzenia, usuwa wolne rodniki zmniejszając ryzyko nowotworów. Poza tym przyspiesza gojenie ran i wpływa na regeneracje tkanek. Uszczelnia również naczynia krwionośne i zmniejsza krwawienia.
Witamina C wzmacnia odporność. Pobudza aktywność limfocytów i makrofagów do walki z drobnoustrojami. Wzrasta również aktywność krwinek białych.
Źródłem tej witaminy mogą być:
-acerola
-dzika róża
-cytrusy
-kiwi
-czarna porzeczka
-maliny
-papryka
Nadmiar może powodować bóle brzucha, nudności i wymioty. Może się przyczyniać do powstawania kamieni nerkowych.
*Cynk (Zn)
Podobnie do witaminy C, należy do antyoksydantów. Wzmacnia skórę włosy i paznokcie. Uczestniczy w produkcji insuliny w trzustce i jest ważnym elementem działania enzymów.
Cynk wspiera odporność organizmu stymulując procesy produkcji limfocytów i fagocytów.
Źródłem może być:
-fasola
-owoce morza
-mięso
-kasza gryczana
-jajka
Przedawkowanie może objawiać się bólami brzucha, nudnościami, bólami głowy i brakiem apetytu.
*Witamina D
Tą witaminę wytwarzamy sami w naszym organizmie, pod wpływem słońca powstaje z cholesterolu. Reguluje wchłanianie wapnia w jelitach z pokarmu i kontroluje jego stężenie we krwii. W ten sposóbodpowiada za pracę mięśni ( w tym serca) oraz budowę i strukturę kości i szkieletu.
Witamina D wzmacnia naszą odporność. Oddziałuje na krwinki białe i aktywuje limfocyty, które zabijają drobnoustroje.
Źródłem mogą być:
-jajka (żółtko)
-masło
-kąpiele słoneczne
*Jeżówka
Stosowana przy infekcjach dróg oddechowych. Chroni przed nawracającymi infekcjami, szczególnie u młodszych pacjentów.
*Kwasy Omega 3
Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. dobre tłuszcze.
Wspomagają:
-układ odpornościowy
-układ nerwowy
-układ sercowo-naczyniowy
-produkcję hormonów
-wzrok
-są źródłem wielu witamin
-obniżają poziom złego cholesterolu
Najlepszym źródłem są ryby.
*Alicyna
Alicyna to naturalny antybiotyk, którego źródłem może być cebula albo czosnek.
*Miody
Szczególnie miód lipowy wzmacnia naszą odporność na infekcje.
ostatnia zmiana: 21.05.2024 15:34:25